Támogasd adód 1%-val a Magyar Barlangi Mentőszolgálatot!


Ebben az évben is lehetőség van arra, hogy befizetett adód 1%-t ne az állam, hanem egy általad megnevezett társadalmi szervezet kapja.
A Magyar Barlangi Mentőszolgálat kiemelten közhasznú szervezet, így jogosult az SZJA-1%-ok elfogadására. A székhely változása miatt változott az adószámunk! Az új adószám: 18005598-2-41 A személyi jövedelem adó 1% erre a számra küldhető.

Támogatásokat szívesen fogadunk, a BMSZ bankszámlaszáma: 16200137-00187628

Számlavezetőnk a MagNet bank, mely a civil szervezeteket támogatja.

Barlangba zuhant kutya mentéséhez kérték a BMSz segítségét

A háromnapos hétvége közepén, 2010. október 31-én 14 órakor a pomázi tűzoltók kérték a BMSz segítségét egy barlangba esett kutya kimentéséhez. Az esemény Pilisszentkereszt határában, a Vaskapu-sziklával szemben lévő hegyen fekvő Kamilla-forrás közelében nyíló 15 méter mély barlangban történt. Egy sétáló család kutyája – valószínűleg kotorék után keresve – zuhant a szűk, függőleges üregbe. Adamkó Péter riasztásvezető elsőként nem akarta a megkeresést felvenni, hiszen a barlangi mentőszolgálat közel 50 éves fennállása alatt több száz ember életét mentette meg, de háziállatokkal eddig nem foglalkoztunk. Jelen helyzetben viszont a helyszínen lévő tűzoltók és a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat Mentőkutyás Csoportja nem tudott a szűk barlangba lejutni. A szerencsétlen állat megmentésére négy fő indult el a BMSz-ből, Taródi Péter Pomázi lakhelyéről (útközben Pomáz-kiskovácsipusztánál elsősegélyben részesített egy kerékpárost, akit elgázoltak) és Adamkó Péter, ifj. Adamkó Péter Pál valamint dr. Deák Balázs.


A barlangba Péter Pál ereszkedett le, és az ebet egy kutya-hevederzetbe kötötte, a többiek pedig felszínre húzták az állatot, akinek szerencsére nem esett komolyabb baja. Az esetről még az alábbi linkeken található ismertető:
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat honlapja
Állatvilág
Magyar online