Támogasd adód 1%-val a Magyar Barlangi Mentőszolgálatot!


Ebben az évben is lehetőség van arra, hogy befizetett adód 1%-t ne az állam, hanem egy általad megnevezett társadalmi szervezet kapja.
A Magyar Barlangi Mentőszolgálat kiemelten közhasznú szervezet, így jogosult az SZJA-1%-ok elfogadására. A székhely változása miatt változott az adószámunk! Az új adószám: 18005598-2-41 A személyi jövedelem adó 1% erre a számra küldhető.

Támogatásokat szívesen fogadunk, a BMSZ bankszámlaszáma: 16200137-00187628

Számlavezetőnk a MagNet bank, mely a civil szervezeteket támogatja.

Részvétel a „Földalatti tömegkatasztrófák elhárítása” szemináriumon Lengyelországban

A lengyel hegyimentő szolgálat a helyi katasztrófavédelemmel közösen 2010. október 22-24-ig nagyszabású szemináriumot tartott Alsó-Sziléziában. A rendezvény célja a földalatti turisztikai látványosságokból való mentés, mentésszervezés gyakorlása volt. A környéken sok elhagyott, volt német földalatti város van, melyek a feladatok kiváló helyszínül szolgáltak. Első napon egy földalatti, 2-3 km hosszúságú labirintusban áramszünet miatt megszűnt a világítás, itt kellett mintegy 15-20 embert megtalálni, majd elsősegélyben részesíteni, és kimenteni. Figyelemreméltó volt a gyakorlat során, hogy a résztvevők rendkívül fegyelmezetten végezték munkájukat.
 

 Második napon egy tömeges balesetet kellett felszámolni egy romos, kazamatákkal átszőtt várban. A feladat érdekes momentuma volt, hogy egy kb. 30 méter mély ciszternából egy búvárt ki kellett menteni (felhúzni).


Harmadik nap ismét egy földalatti városban történt tömeges baleset sérültjeit kellett ellátni, itt egy 50 m mély aknán lehetett a felszínről beereszkedni a baleset helyszínére. A sérültek megtévesztően élethűen maszkírozottak voltak. A feladatban a hangsúlyos itt is az elsősegélynyújtás, kimentés volt. A helyszíneken többféle hordággyal dolgoztak a mentők. A rendezvényen kb. 60 fő vett részt, a lengyelek mellett csehek, szlovákok és magyarok voltak. A BMSZ négyfős csapata teljes ellátást, valamint egy tolmácsot kapott a rendezvény idejére. A rendezőkkel és a résztvevőkkel nagyon jó kapcsolatot sikerült kiépíteni, legközelebb februárban ők jönnek hozzánk Aggtelekre.


A szemináriumon a BMSZ részéről Dr. Nyerges Miklós, Köblös Csaba, Kucsera Márton és Németh Zsolt vett részt.

Nyerges Miklós elmondása alapján