Támogasd adód 1%-val a Magyar Barlangi Mentőszolgálatot!


Ebben az évben is lehetőség van arra, hogy befizetett adód 1%-t ne az állam, hanem egy általad megnevezett társadalmi szervezet kapja.
A Magyar Barlangi Mentőszolgálat kiemelten közhasznú szervezet, így jogosult az SZJA-1%-ok elfogadására. A székhely változása miatt változott az adószámunk! Az új adószám: 18005598-2-41 A személyi jövedelem adó 1% erre a számra küldhető.

Támogatásokat szívesen fogadunk, a BMSZ bankszámlaszáma: 16200137-00187628

Számlavezetőnk a MagNet bank, mely a civil szervezeteket támogatja.

Ötven éves a Magyar Barlangi Mentőszolgálat

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat (BMSZ) április 29-én a Pál-völgyi-barlang bejárata melletti kőfejtőben ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját. Az évforduló alkalmából tartott rendezvény meghívottai között szerepeltek a BMSZ együttműködő partnerei (Rendőrség, Országos Mentőszolgálat, Polgári Védelem stb. képviselői), támogatói, egykori tagjai és többen a megmentettek közül. Az eseményen részt vettek külföldi barlangi mentőszervezetek képviselői – köztük Christian Dodelin, a Nemzetközi Barlangtani Unió Barlangi Mentő Bizottságának elnöke - is, akikkel az elmúlt évtizedek során szoros emberi és szakmai kapcsolatokat épített ki a BMSZ.
A BMSZ hivatalosan 1961-ben alakult és eredetileg a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat égisze alatt kezdte meg működését. Az elmúlt, immáron öt évtized során azonban tartozott a Magyar Vöröskereszt, majd a Magyar Természetbarát Szövetség szervezeti keretei közé is. 1990 óta önálló és ma már kiemelten közhasznú egyesületként végzi tevékenységét. A jelenleg közel száz tagú egyesület, amelynek tagjai között hét orvos is van, egy budapesti székhelyű központi egységgel valamint két területi szervezettel, a Mecsek térségében lévő Dél-magyarországi és az Aggteleki területi egységgel működik. A tagság alapvető feltétele a fizikai és emberi alkalmasság, valamint a megfelelő felkészültség és barlangi gyakorlat. Valamennyien önkéntesen, mindenféle díjazás nélkül, saját szabadidejükből végzik ezt a tevékenységet. Rendszeresen tartanak szakmai továbbképzéseket és gyakorlatokat. A hivatalos statisztika szerint a BMSZ eddig több mint 200 barlangi mentés során mintegy 300 közvetlen életveszélybe került embert mentett meg. 
A megnyitó beszédek elhangzása után Dr. Dénes György, a BMSZ alapítója és hosszú ideig vezetője, Taródi Péter és Horváth Richárd, a szolgálat egykori és jelenlegi országos vezetői foglalták össze az elmúlt 50 év történetét, majd egy megmentett emlékezett vissza személyes élményeire. Az ezt követő látványos mentési bemutató után pohárköszöntők hangzottak el és állófogadáson látták vendégül a meghívottakat. Az este folyamán a résztvevők régi fényképek, filmek, dokumentumok segítségével elevenítették fel egykori élményeiket.
A BMSZ ötven éves történelméről bővebben itt található összefoglalónk.

ATV híradóban a BMSZ:


Május 07-én reggel a TV1 műsorán dr. Dénes György tiszteletbeli elnök, a BMSZ alapítója, és Horváth Richárd BMSZ vezető: MTV Videótár

Sajtó, cikkek itt: Metropol, Orient press, Magyar hírlap, Magyar Nemzet, II.kerületi portál

Képek itt: Kugyela Lóránd képei, Info rádió galéria

Brandl Vilmos képei az ünnepségen résztvevő alapító tagokról