Támogasd adód 1%-val a Magyar Barlangi Mentőszolgálatot!


Ebben az évben is lehetőség van arra, hogy befizetett adód 1%-t ne az állam, hanem egy általad megnevezett társadalmi szervezet kapja.
A Magyar Barlangi Mentőszolgálat kiemelten közhasznú szervezet, így jogosult az SZJA-1%-ok elfogadására. A székhely változása miatt változott az adószámunk! Az új adószám: 18005598-2-41 A személyi jövedelem adó 1% erre a számra küldhető.

Támogatásokat szívesen fogadunk, a BMSZ bankszámlaszáma: 16200137-00187628

Számlavezetőnk a MagNet bank, mely a civil szervezeteket támogatja.

Mozgalmas nap a barlangi mentőknek - négy riasztás egy nap alatt!

2012. április 30-án dél körül éles riasztást kapott a BMSZ Dél-Magyarországi Területi Egysége, miszerint 12 óra 15-kor barlangi sérülés történt a Mecsek-hegységben, a Trió-barlangban. Elsődleges információnk alapján a barlangi túrán az egyik 16 éves fiú, akinek a túrát megelőzően korábban volt – állítólag már gyógyult – kulcscsonttörése, a túra során terheléskor reccsenő hangot hallott a válla felől, ami ezt követően erősen fájni kezdett. Az eseményt követően a sérült azonnal a felszínre indult saját lábán, a túravezető segítségével. A barlangi létrán sikerült feljutnia, de a kijárati kuszoda előtti szűkületen már önerejéből nem tudott fájdalma miatt áthatolni, így a Barlangi Mentőszolgálat riasztása mellett döntöttek. A BMSZ Dél-Magyarországi területi egysége a Központi egység részéről 10 fő készenlétbe helyezését kérte az Országos vezetőnktől arra az esetre, ha nem sikerül megfelelő létszámú mentőegységet kiállítani a feladat elvégzésére, vagy ha a sérült, orvos által diagnosztizált állapota indokolja a nagyobb, elhúzódó mentési folyamatot. A riasztásra összegyűlt képzett barlangi mentőkből, valamint barlangászból kellő létszám gyűlt össze, ezen kívül sikerült keríteni egy segítőkész terepjáró tulajdonost, akinek volt némi barlangi jártassága, és egy traumatológus szakorvost. A barlangi mentőcsapat a felszerelésével a helyszínre indult a sérült állapotát és a szükséges mentési feladat nagyságrendjét felmérni. Hamarosan kiderült, hogy a sérült szállítható, és a mentőcsoport képes a két túravezető segédletével a felszínre transzponálni hordágyban a sérültet. 15 óra 14 perckor a sérült a felszínre érkezik, ahonnan mentőink hordágyban továbbszállították a terepjárókig, majd 16 órakor a sérült átadása került az Országos Mentőszolgálat (továbbiakban OMSZ) szakembereinek mentőautójába. A BMSZ a mentés során az OMSZ-al, a Mecseki Erdészeti ZRt munkatársaival, a KöTeViFe munkatársával, valamint a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal működött együtt, illetve egyeztetett.

Mindeközben, a BMSZ központi egységéhez érkezett újabb riasztás, miszerint a Pilis-hegységben, a Rám szakadékban baleset történt, a sérült nehéz terepen való mentésében valószínűleg szükség lesz ránk. Kisebb kavarodás keletkezett abból, hogy a Rám-szakadékban egyidőben két baleset volt, és ezt két különböző irányító központ kezelte. Az egyik esetet az OMSZ meg is oldotta, a másikhoz azonban kérték a segítségünket. Dobogókőről az OMSZ személyzettel együtt indultunk, és találtuk meg a sérültet, aki a jobb lábán szenvedett törést. Az eset nem messze a Rám-szakadék felső végétől történt, egy a szakadékkal párhuzamosan induló árok felső részén. Hordágyban a Kakashegy felől jövő aszfaltozott erdészeti útig vittük, itt átadtuk az OMSZ ide érkező kocsijának. A hordágy transzportálása közben jelentkezett Meiczinger Máté a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat (továbbiakban BBMSZ) vezetője, hogy a Csodabogyós-barlangban egy túrázó beszorult az egyik szűkületbe, és indulnak a helyszínre. A szerencsétlenül járt túrázót a BBMSZ barlangi mentői mentették ki szorult helyzetéből.



(Kéki Antal és Horváth Richárd beszámolója alapján. Fotók: Nyerges Attila)