Támogasd adód 1%-val a Magyar Barlangi Mentőszolgálatot!


Ebben az évben is lehetőség van arra, hogy befizetett adód 1%-t ne az állam, hanem egy általad megnevezett társadalmi szervezet kapja.
A Magyar Barlangi Mentőszolgálat kiemelten közhasznú szervezet, így jogosult az SZJA-1%-ok elfogadására. A székhely változása miatt változott az adószámunk! Az új adószám: 18005598-2-41 A személyi jövedelem adó 1% erre a számra küldhető.

Támogatásokat szívesen fogadunk, a BMSZ bankszámlaszáma: 16200137-00187628

Számlavezetőnk a MagNet bank, mely a civil szervezeteket támogatja.

Gyakorlatról riasztották a BMSZ-t a Pilisbe

2012. november 24-én szombaton délelőtt 11 óra 10 perckor egy tűzoltó ismerőse hívta föl Császár Csaba barlangi mentőt, hogy a Dobogókői Hegyi Futóversenyen résztvevő barátja, Takács György a barlangi mentőszolgálat segítségét kéri. A verseny során a Két-bükkfa-nyereg közelében található Hoffman-kunyhó vadászház fölött lévő egyik mély vízmosás oldalában, H. Imre elesett, melynek következtében jobb bokája kificamodott és külső-belső bokatörést szenvedett. Takács György megadta a helyszín GPS koordinátáit, és szóban is vázolta környező terepet. Ismételten az a szerencsés helyzet állt elő, hogy éppen egy Budapest közelében zajló mentési gyakorlat ideje alatt kaptunk riasztást, így bátran ígéretet tehettünk arra, hogy egy óra múlva a helyszínen lesz a mentőcsapat! A gyakorlaton a BMSZ tagjai, a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat tagjai, és a Katasztrófavédelem tűzoltói közösen vettek részt, így bővében voltunk az erőforrásoknak. Kértük Takács urat, hogy a sérültet tartsa melegen amíg oda nem érünk, ezt a nála lévő izolációs takaróval meg is tette, a sérültet a földtől elszigetelte. A mentőgyakorlat felszínen dolgozó két csoportjával és a pontok vezetőivel elindítottuk az akciót. 11 óra 25 perckor egy 24 fős mentőcsapat indult a helyszínre. A sérültet orvosaink ellátták, addig a vízmosás mély, meredek partoldalában kötélpályát építettünk ki a hordágy biztonságos felhúzásához. 



13.05-kor kezdődött meg a sérült szállítása a Hoffman-kunyhó felé. A kötélpálya után még nehéz terepen kb. 4-500m hosszú szakaszon kellett a szállítást megoldani. 13 óra 40-kor a sérültet átadtuk az Országos Mentőszolgálatnak, ezután visszatértünk és folytattuk a gyakorlatot. A mentésben részt vettek a Magyar Barlangi Mentőszolgálat, valamint a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat tagjai, és a Katasztrófavédelem tűzoltó kollégái. Az esetről az Over magazin is beszámolt, ide kattintva olvasható.

A helyszín megközelítéséhez a turistautak.hu és az openmaps.eu térképeit használtuk.

Kunisch Péter beszámolója alapján